Înscrie-te!

Soseaua Electronicii, nr. 48, Bucuresti

What Are You Looking For?

November 17, 2024

Eram curioși, și credem că și voi, să vedem o „raportare Q1” pentru piața scuterelor, având în vedere legea proaspăt aprobată în acest an, așa că am mers direct la sursa proprie, fondatorul HeyMoto Cristian Anghel. De menționat că cifrele exacte ale elevilor înscriși pentru 125B, la nivel național, sunt deținute de Autoritatea Rutieră Română. Neavând acces la acestea, vă prezentăm cifrele elevilor înscriși la școala HeyMoto, plus estimări proprii ale pieței din București.

 


 

Cum e cu scuterele, Cristi?
Pe scurt au ajutat piața moto, dar numărul celor interesați a fost infim. Cred că promovarea a ajuns doar în interiorul comunității moto.

 

Câți s-au înscris la școală pentru 125B?
Noi am avut 47 de elevi înscriși în perioada 9 august (de când s-au publicat normele de aplicare a legii) – 9 noiembrie. Estimez la concurenții noștri direcți un număr dublu, iar în total, pe București, undeva la 300.
Cei care au fost interesați, care au sunat la școală pe parcursul diverselor etape de promovare a legii, au fost mai mulți. Pot să dau o estimare pe baza faptului că noi, ca și alte școli din Poligonul Electronicii, am făcut liste cu clienți interesați pe care urma să îi contactăm când aflam mai multe despre forma finală a legii. Noi am avut o listă de 125 de persoane, colegii din poligon între 60 și 150. În București estimez că au fost undeva la 2.000 de persoane care s-au arătat interesate, pe parcursul anului 2024. Cifra mi se pare infimă comparată cu potențialul acestei piețe. Având în vedere traficul din capitală, formele alternative de transport ar trebui să fie cele mai căutate aici.

Cum a ajutat această lege piața moto?
În primul rând cam 10-15% dintre cei care au venit la noi să se înscrie pentru 125B, au decis să facă școala moto în loc. Principalul factor a fost procedura stufoasă de înscriere prin care li se cerea, și pentru scuter, aceleași acte: fișă medicală, aviz psihologic plus cazier judiciar. Prețul pentru adeverința de scuter, în medie 50% din cel unei școli moto, a avut și el o influență în această decizie, dar mai mică decât a avut-o birocrația.

În ce privește vânzarea de scutere noi de 125cc, datorată acestei legi, nu pot să mă pronunț. Dacă ne referim strict la cele cumpărate de școli pentru instruire – a fost un număr foarte mic. Doar 3, maximum 5, școli din București au 2 scutere în dotare, majoritatea au 1, și acela cumpărat second-hand. Motivele țin de estimarea pieței, de bugetul fiecăruia, dar și de birocrația agreerii unui vehicul de școală, în general.

Text: Cristian Anghel
Foto: HeyMotoMotosfera